REACH: Itt az újabb örület a VOC rendelet után

A REACH szabályozás a vegyipari késztermékek (pl.: festékek) alap összetevőire, alapanyagaira vonatkozik. A szabályozás már nem a késztermék környezeti hatásaival foglalkozik mint a VOC, hanem ezt már alapanyag szinten vizsgálja.
A REACH rendelet 2007.06.01-el lép hatályba...

...és 2018. május 31-ig (több lépcsőben) kell teljesíteni minden, a jogszabály által előírt kötelezettséget. Ez elemzők szerint az európai vegyi termék gyártó cégeknek 5-20 miliárd EURÓ plusz költséget jelent.

A REACH szabályozás a vegyipari termék gyártó ill. importőr cégeket fogja első sorban érinteni. Az ő dolguk lesz a gyártott/ importált alapanyagok bevizsgálása/ bevizsgáltatása, illetve törzskönyveztetése. Az EU-n belül gyártott és importált termékek esetében a regisztráció költségei kizárólag a gyártót terhelik, az EU-n kívülről behozott termékek esetében az importőr kötelezettsége a regisztráció megszerzése.


Mivel jár ez a mi -mint forgalmazók- esetünkben?
Módosulnak az alapanyagok és ezzel együtt a termékek felhasználhatósága, illetve a felhasználás módja, és mindez a késztermék drágulását fogja okozni (a hosszú bevezetési időszak miatt ezt valószínűleg több apró lépcsőben fogjuk ill. fogják a fogyasztók érzékelni).


Mik az előnyök?
Elemzők szerint a környezeti terhelés nagyságrendekkel csökkenni fog, így kevesebb pénzt kell majd áldozni mentesítésre, veszélyes anyag tárolásra. További előnyt jelent majd a lakosság egészségi állapotának javulása ami a gyógyszerek fogyásának csökkenésével okoz megtakarításokat. Mindez 30 év távlatában kb. 50 milliárd EURÓ "spórolást" jelent.


Ami azonban tényleges előnyt jelenthet (ill. nem okozhat hátrányt):
Az EU-n belül nem regisztrált alapanyagokat nem lehet forgalomba hozni, nem készülhetnek belőlük kész- illetve félkész termékek. Így az USA-beli gyártók hiába nem csatlakoznak a rendelethez, nem is tudják a termékeiket az EU-zónában eladni.


Letölthető - Szakmai cikk a Napi Gazdaságból (323 kB PDF)

Letölthető - Az Európai Parlament és a Tanács 1907/2006/EK rendelete (1,9 MB PDF)

Letölthető - Az Európai Parlament és a Tanács 2006/121/EK irányelve (127 kB PDF)

Hírek/Akciók

Dupli AquaLack termékváltozások

Dupli AquaLack termékváltozások
A DUPLI AQUALACK termékek megváltoznak belső tartalomban és külső megjelenésben egyaránt. A termék új neve: DUPLI AQUA ECO+ lesz.

Hihetetlen: ugyanaz a lazúr van a kerti székeden, mint egy pulin

Hihetetlen: ugyanaz a lazúr van a kerti székeden, mint egy pulin

Tudta, hogyha vásárlói Remmers lakkokat, festékeket, lazúrokat használnak, akkor ugyanúgy lesz védve a kedvenc bútoruk, teraszuk, egyéb fából készült dolgaik, mint például a moszkvai Gorkij-parkban lévő puli?